Aaltje Mollema

 
Ik maak kleding voor:
  • re-enactment
  • evenementen
  • speciale gelegenheden
  • toneel/theater

Kleding maken en ontwerpen is een ware passie voor mij. Al vanaf mijn kinderjaren heb ik kleding gemaakt, poppenkleertjes, kleertjes voor barbies en later kleding voor mezelf. In Leeuwarden heb ik de opleiding voor handwerken gevolgd: LO-akte K en U. Daarna maakte ik kennis met kunstgeschiedenis en volkenkunde. Op het voortgezet onderwijs heeft de docent geschiedenis mij enthousiast gemaakt voor dit vak, vooral de verhalen over de Oudheid en de Romeinen hebben mij geraakt. De opleidingen kunstgeschiedenis van de Vrije Academie vulden mijn interesse goed aan. Een tijdlang heb ik toneelkostuums gemaakt voor een jeugdtheatergroep.

Ongeveer 21 jaar geleden kwam ik in aanraking met re-enactors, mensen die als acteurs een periode uit de geschiedenis levend willen houden. Voor deze herbelevers van de geschiedenis maak ik in opdracht historische kleding, Romeinse kleding, inheems en in Rome gedragen, maar ook uit andere perioden: bijv. de IJzertijd en vroege Middeleeuwen, tot ca. 1350. Tevens maak ik kleding die geďnspireerd is op andere culturen , bijv. de Aboriginals. Andere culturen inspireren mij tot het maken van bijzondere kleding.

Tijdens de opleiding voor costumičre en kleermaker heb ik kledingmaken, textielwarenkennis en patroontekenen geleerd. Deze kennis gebruik ik in de kleding-opdrachten, zodat ik de kleding naar wens kan maken. Ik ben afgestudeerd kleermaker in het damesmodevak met branche-erkenning.

Mijn inspiratie krijg ik door de contacten met re-enactors, het bezoeken van musea, films, evenementen en het lezen van boeken en tijdschriften over deze onderwerpen. In Nederland en in het buitenland bezoek ik regelmatig historische themaparken. In 2012 heb ik de hoorcolleges geschiedenis op de universiteit Leiden gevolgd: “Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis” en “de Middeleeuwen, eeuwen des onderscheids” . Het is interessant om meer van het leven van de mensen te weten uit vroegere tijden. Deze kennis gebruik ik bij mijn opdrachten.

Het is heel boeiend om historische kleding te maken en op deze manier de geschiedenis levend te houden. Creativiteit, kunst, cultuur en geschiedenis komen hier bij elkaar.

Voorbeelden van gemaakte kleding